10 rzeczy które musisz mieć w swojej kuchni
Odpowiednio wyposażona kuchnia to ułatwienie i wygoda podczas przyrządzania potraw, ale również w trakcie przeprowadzania porządków. Każda kuchnia powinna być obowiązkowo zaopatrzona w te przedmioty, gadżety i akcesoria!
Waga kuchenna – przydaje się szczególnie bardzo podczas przygotowywania potraw z zupełnie nowych przepisów. Odmierzanie proporcji jest niezwykle ważne, by danie dobrze smakowało.
Minutnik – z tym gadżetem nie straszne jest przygotowywanie jajek na miękko czy makaronu al dente.
Durszlak – przedmiot, który jest niezwykle pomocny nie tylko podczas odcedzania makaronu, ale również przy myciu drobnych owoców i warzyw.
Obieraczka do warzyw – niewielki gadżet, który w ogromnym stopniu ułatwia i przyśpiesza przygotowywanie potraw, a dodatkowo daje możliwość obrania warzyw i owoców tylko ze zbędnej skórki, co przy użyciu noża nie jest takie proste.
Rękawice kuchenne – skutecznie chronią przed oparzeniem się w kontakcie z gorącymi naczyniami kuchennymi, a do tego ciekawe i zabawne wzory z agatameble.pl mogą stanowić oryginalną dekorację w kuchni.
Ostrzałka do noży – krojenie stępionymi nożami jest niezwykle trudne i irytujące, dlatego przedmiot ten jest niezbędny w kuchni. Warto jednak nie wybierać najtańszych produktów, ponieważ nie dadzą właściwego efektu i mogą uszkodzić noże.
Deska do krojenia – niezastąpiona podczas przyrządzania potraw chroni blat przed uszkodzeniem. Powinna być odpowiednio szeroka, by krojenie dużych warzyw lub mięsa nie stanowiło problemu i było zwyczajnie niewygodne przez spadanie produktów na blat.
Folia aluminiowa – przechowanie w lodówce potraw będzie o wiele łatwiejsze, jeśli zawinie się je w folie. Chroni ona przed pobrudzeniem wnętrza, ale również przed rozprzestrzenianiem się zapachu.
Naczynie żaroodporne – umożliwia szybkie i łatwe przygotowanie wielu smacznych potraw w zdrowej wersji, ponieważ nie wymagają one tak dużej ilości tłuszczu jak przy smażeniu na patelni.
Mikser, blender lub robot kuchenny – o wiele łatwiej przyrządzić koktajl czy gładką masę do ciasta niż w przypadku tradycyjnych, ręcznych metod.