Piekarniki elektryczne – jakie funkcje posiadają?

Pieczenie jest jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania posiłków. W piekarniku można przyrządzić soczyste mięsa na obiad, smaczne zapiekanki na kolację oraz zniewalające aromatem ciasta. W polskich domach najczęściej korzysta się z piekarników elektrycznych. Jakie funkcje posiadają te urządzenia?

Pieczenie na rożnie

Większość osób doskonale zna nęcący zapach kurczaka z rożna. Chrupiąca skórka i soczyste mięso zachęcają do jedzenia nawet niejadków, co powoduje, że wiele pań domów przygotowuje kurczaka z rożna na co dzień. Piekarniki elektryczne mogą być wyposażone w funkcję pieczenia na rożnie, która ułatwia przyrządzanie kurczaka o idealnym stopniu wypieczenia. Rożen dostępny w zestawie z piekarnikiem kręci się dookoła własnej osi, co sprawia, że mięso jest równomiernie przyrządzone, a jego skórka chrupiąca.

Pieczenia z termoobiegiem

Jedną z najczęściej spotykanych funkcji w piekarnikach elektrycznych jest pieczenie z termoobiegiem. Pod tą nazwą kryje się utrzymywanie równomiernej temperatury w całym urządzeniu – dzięki temu potrawa szybciej się piecze, a także jest silniej przyrumieniona. Ponadto sprzęt zużywa mniej prądu, gdyż pieczenie z termoobiegiem umożliwia zmniejszenie temperatury w urządzeniu.

Pieczenie pizzy na kamieniu

Pizza w oryginalnej wersji jest przygotowywana na specjalnym kamieniu w piecu opalanym drewnem. W Polsce domową pizzę przyrządza się głównie na blasze, przez co smak ciasta znacząco odbiega od włoskiego. Jeżeli chce się zasmakować pizzy rodem z Italii, można upiec ją w piekarniku elektrycznym wyposażonym w kamień do pizzy. Dzięki kamieniowi potrawa będzie wypieczona w doskonałym stopniu.

POLECAMY:   KELLY - kolekcja mebli wypoczynkowych WAJNERT MEBLE Produktem Roku 2017

Wybór rodzaju grzania

Ważną funkcją piekarników elektrycznych, dostępnych między innymi w ofercie https://www.emag.pl/pieka…2-l-kuchenka-zephyr-3300w, jest możliwość wybierania rodzaju grzania w urządzeniu. Można piec przy użyciu dwóch grzałek, jak i zdecydować się wyłącznie na grzałkę górną lub dolną. Taka opcja jest szczególnie przydatna, gdy dolna część ciasta wymaga dopieczenia, a góra jest już zrumieniona, bądź odwrotnie.

Rozmrażanie

Piekarniki elektryczne można wykorzystywać również do rozmrażania potraw i składników. Jest to możliwe w szczególności, gdy posiada się minipiekarnik – kombiwar. Urządzenie pozwala rozmrozić mięso lub rybę w kilka minut, dzięki czemu obiad przygotowuje się o wiele szybciej. Ponadto kombiwar posiada funkcje: duszenia, opiekania, prażenia i odgrzewania, które ułatwiają życie osobom zabieganym, mającym niewiele czasu na gotowanie.

Zostaw komentarz